DED9

Linux Mint nedir?

Linux Mint nedir?

x-86 x-64 uyumlu makinelerde kullanım için Ubuntu ve Debian tabanlı ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemi (OS) dağıtımıdır. Linux Mint, Microsoft’un Windows ve Apple’ın Mac OS’sinden sonra en popüler üçüncü ev işletim sistemidir.

 

Linux Mint, masaüstünde multimedya desteği de dahil olmak üzere kullanım kolaylığı ve rahat bir deneyim için tasarlanmıştır. Bu işletim sisteminin kurulumu çoğu Linux dağıtımından daha kolaydır. Linux Mint, hem çevrimiçi hem de kullanıcının kendi dosyalarından ve fiziksel ortamından multimedya içeriği desteğinin yanı sıra e-posta ve çevrimiçi işlevsellik için gereken yazılımı içerir.

Çoğu Linux dağıtımından farklı olarak Mint, yaygın olarak kabul edilen standartları desteklemek için özel üçüncü taraf tarayıcı eklentileri, Java, multimedya desteği ve diğer bileşenleri içerir. Bu destek, DVD ve BluRay oynatmanın yanı sıra medya oynatma için flaş sağlar. İşletim sisteminin bir güvenlik duvarı olmasına rağmen, Linux Mint bunun kötü amaçlı yazılımdan koruma gerektirmediğini iddia ediyor. Mint, mevcut 30.000’den fazla ücretsiz ve açık kaynaklı yazılıma erişim sağlayan Ubuntu yükleyicisi ile uyumludur.

Farklı donanımları en iyi şekilde desteklemek için Linux Mint’in Cinnamon, GNOME, XFCE ve KDE dahil olmak üzere birkaç farklı masaüstü sürümü vardır. Bu işletim sistemi, Linux’a daha aşina olanlar için Debian Mint Linux alternatifinde de sunulmaktadır. Bu sürümün daha az sezgisel ve kullanıcı dostu olduğu, ancak daha hızlı ve daha duyarlı olduğu söyleniyor.

 

 

minit

 

Linux Mint nedir?

 

Linux Mint’in Özellikleri

MP3 oynatma, Adobe Flash ve DVD oynatma sağlayan eklentiler ve kodekler dahil olmak üzere az sayıda tescilli yazılım dışında, çoğunlukla ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım kullanır.

Linux Mint’e özel yazılım eklemek yaygın bir uygulamadır. Çünkü Linux dağıtımlarının ortak amacı özgür ve açık kaynaklı yazılım modeline bağlı kalmaktır

İşletim sistemi yazılımını aktif olarak geliştirir ve geliştirmenin çoğu Python’da yapılır ve kaynak kodu GitHub’da bulunabilir.

Varsayılan Cinnamon masaüstü, KDE, MATE ve Xfce gibi aralarından seçim yapabileceğiniz bazı masaüstü ortamlarıyla birlikte gelir. Diğer masaüstü ortamları Synaptic, APT veya özel bir Mint yazılım yöneticisi aracılığıyla kurulabilir.

Genellikle Firefox, Transmission, LibreOffice, XChat, Pidgin, Thunderbird ve GIMP dahil olmak üzere birçok yazılım yüklü olarak gelir. Varsayılan olarak yüklenmeyen diğer yazılımlar, Linux Mint’in paket yöneticisi kullanılarak kolayca indirilebilir.

Linux Mint ayrıca ağ bağlantı noktalarının bir güvenlik duvarı kullanılarak kapatılmasına izin verir ve özel bağlantı noktası seçimi mevcuttur.

Varsayılan Linux Mint masaüstü ortamları MATE ve Cinnamon, farklı dilleri destekleyebilir.

Linux Mint, Linux için Wine Windows uyumluluk katmanı yazılımını veya VirtualBox ve VMware Workstation gibi mevcut herhangi bir sanallaştırma yazılımını kullanarak Microsoft Windows için tasarlanmış birçok uygulamayı çalıştırabilir.

 

 

Linux Mint nedir?

Sürümleri ve farklılıkları

En iyi ve en ünlü Linux Mint sürümlerinden ikisi:

Her birini iyi tanıyacağız ve Linux Mint sürümleri arasındaki farkı kontrol edeceğiz.

Linux Mint’in Ubuntu tabanlı sürümleri

Linux Mint 13’ten itibaren, çekirdek geliştirme ekibi tarafından geliştirilen ve kod tabanı olarak Ubuntu kullanan Linux Mint’in 2 ana sürümü bulunmaktadır. Biri masaüstü ortamı olarak Linux Mint’in kendi Tarçınını içerirken, diğeri MATE kullanır.

Ayrıca varsayılan olarak KDE ve Xfce masaüstü ortamlarını içeren sürümler geliştirir. Bunların ikincil bir önceliği vardır ve genellikle iki ana sürümden sonra yayınlanır.

Artık kullanımdan kaldırılan eski sürümler, varsayılan olarak LXDE, GNOME ve Fluxbox masaüstü ortamlarını içeren sürümleri içeriyordu.

Linux Mint’in Debian versiyonu

Linux Mint’in Debian sürümü başlangıçta doğrudan Ubuntu yerine Debian test dalına dayalı olarak piyasaya sürüldü, ancak özellikler sunmak ve Ubuntu tabanlı sürümle rekabet etmek ve bakmak için tasarlandı.

Debian’ın 2015 sürümünde Linux Mint Debian Edition 2’nin yayınlanmasından sonra, Debian Stable’a dayanıyordu, ancak ana Linux’a yayınlanmadan önce MintTools’un en son sürümlerine ve Masaüstü Ortamının en son sürümüne otomatik güncellemeler aldı. serbest bırakmak. Debian Linux Mint Debian Edition tabanlı Linux Mint, MATE ve Cinnamon masaüstü ortamlarında mevcuttur.

Linux Mint Debian Edition başlangıçta bir test sürümü geliştirme modeline sahipti. Debian Testing, sürekli güncelleme alan gerçek bir sürümdür, Linux Mint Debian Edition’ın eski sürümü ise periyodik olarak “güncelleme paketleri” dediğimiz şeyi sunar.

 

 

Linux Mint’in Özellikleri

Linux Mint’teki yazılımların çoğu Açık Kaynak ve Ücretsiz Yazılımdır ve yalnızca bazıları Tescilli veya ticaridir. Bazı ticari yazılımların varlığı şaşırtıcıdır çünkü çoğu Linux dağıtımı, işletim sistemlerinde bu tür yazılımları varsayılan olarak kullanmaz. Linux Mint, LibreOffice, Firefox, Thunderbird, XChat, Pidgin, Transmission, GIMP ve Cheese dahil olmak üzere neredeyse eksiksiz bir önceden yüklenmiş yazılım seti ile birlikte gelir. Kuruluştaki ek yazılımlar bu işletim sisteminde varsayılan olarak kurulu değildir ve bunları Paket Yöneticisi üzerinden indirip kurabilirsiniz.

Varsayılan olarak bulunan güvenlik duvarını kullanarak ağ üzerinde istediğiniz portları yönetebilirsiniz. Linux Mint üzerinde kurulu varsayılan masaüstleri, birçok dili destekleyen MATE ve Cinnamon’dur. Linux Mint’te daha önce bahsettiğimiz diğer masaüstlerini kullanmak istiyorsanız, bunları APT kullanarak kolayca indirip kurabilirsiniz, Linux Mint’in ilginç özelliklerinden biri de Microsoft Windows’ta çalışan birçok programı çalıştırabilmesidir. Örneğin, Microsoft Office’i Linux Mint’te kullanabilirsiniz, bu, Windows ve Linux arasında bir Uyumluluk Katmanı oluşturan Wine aracı kullanılarak sağlanır.

Elbette bu yöntem işe yaramasa bile VMware Workstation ve VirtualBox gibi sanallaştırma teknolojileri yine de size bu kolaylıkları sağlıyor. Tabii ki, Linux Mint sürüm 16 ile ilgili sorunlar ve Wine ve Multi-Monitor desteği hakkında bu uyumluluğu biraz sorgulayan raporlar var, ama yine de böyle bir özellik sorunlu olsa da Linux Mint dağıtımında tasarlandı.

Güvenilir bir paket yöneticisi olan APT’ye ek olarak, kendi yazılım paketlerinizi kurmak için Synaptic ve Linux Mint’in Linux Mint’teki özel Yazılım Yöneticisini kullanabilirsiniz. Linux Mint üzerinde çalışan programlama ekibi ve topluluğu aktif olarak bu işletim sistemi için yazılım üretmekle uğraşmaktadır, bu işletim sistemi için yazılan yazılımların çoğu Python programlama dilinde yazılmıştır ve Açık Kaynaklıdır.GitHub’da mevcuttur. GitHub, Linux Mint için bir yazılım deposuna sahiptir.

Die mobile Version verlassen